Wachtdiensten: welke apotheek is van wacht?

Ben je op zoek naar de apotheek van wacht bij jou in de buurt, kijk dan op http://www.apotheek-net.be/wachtdiensten. Op deze pagina kan je via je postcode opzoeken welke apotheker bij jou in de buurt van wacht is. Je kan ook bellen naar 0900-10.500 om te informeren over de wachtdiensten.

Bij wet is de Provinciale Geneeskundige Commissie (PGC) verantwoordelijk voor het organiseren van de zorgverstrekking aan iedereen van haar provincie. Ook apothekers vormen een onderdeel van deze commissie en delen deze verantwoordelijkheid. Hiervoor is een speciale Provinciale Raad van de Orde der Apothekers opgericht. Deze groep van apothekers vertegenwoordigen alle apothekers van de betreffende provincie en zorgen voor een correcte opvolging van de beurtrol en het wachtreglement voor apothekers.

Sommige beroepsverenigingen hebben een taak als wachtbeurtsecretariaat. Zij zorgen dan voor het publiceren van deze wachtdienstlijsten voor de bevolking zodat iedereen op de hoogte is en dat zorgbehoevenden gemakkelijk terugvinden welke apotheker in de buurt van wacht is.

Iedere apotheek heeft haar eigen openings- en sluitingsuren en sluitingsdagen. Soms worden deze uren en dagen bepaald door de wachtdienstgroep. Hierbuiten vallen de patiënten terug op een apotheek van wacht om voorzien te worden voor de aflevering van dringende voorschriften.

Een permanente beschikbaarheid van medische zorgen (dokter, tandarts, apotheker,...) is een maatschappelijke rol. Iedere apotheek is verplicht om deel te nemen aan de wachtdienst. Sterker nog, apotheken zijn wettelijk verplicht om zich aan te sluiten bij een wachtdienstkern. Alle apothekers van een bepaalde wachtkring stellen de beurtrol op en dienen ze voor te leggen aan de Provinciale Geneeskundige Commissie.

Wat veel mensen niet weten is dat de apotheker ook bij wet verplicht is om een ereloon te vragen tijdens deze wachten. Dit ereloon wordt volledig betaald door het RIZIV indien er terugbetaalde geneesmiddelen voorgeschreven werden door een dokter. Zo niet, dan moeten deze erelonen betaald worden door de patiënt zelf.

De meeste apotheken zijn gesloten gedurende een wacht. Dit betekent dat de patiënt eerst moet aanbellen. In sommige wachtkringen dien je buiten de standaarduren naar een algemeen nummer te bellen. De manier waarop deze wachten geregeld zijn vindt je ook vaak terug op de website van je dorp, stad of gemeente. Wil je snel weten wie er van wacht is in jou buurt, kijk dan op http://www.apotheek-net.be/wachtdiensten naar de wachtdiensten.